Hoito-ohjeet


LEIKKUU- JA TARJOILULAUDAN HOITO-OHJEET

Puinen leikkuulauta on hyvin hoidettuna pitkäikäinen vaihtoehto ja hellempi veitsen terille kuin esim. muovinen leikkuulauta.

Hoito ja puhdistus jokaisen käyttökerran jälkeen:
-Huuhtele lauta lämpimällä vedellä ja käytä tarvittaessa mietoa pesuaineliuosta (esim. Fairya). Vältä voimakkaita tai hankaavia pesuaineita.
-Kuivaa lauta hyvin pesun jälkeen tai aseta lauta kuivumaan pystyasentoon. Jos lauta jää pitkään märäksi se saattaa imeä itseensä liikaa kosteutta ja siitä voi aiheutua laudan halkeilua tai vääntymistä.
-ÄLÄ koskaan pese puisia lautoja astianpesukoneessa.

Hoito ja öljyäminen säännöllisin väliajoin:
-Puu on materiaalina huokoinen ja kun öljypinta alkaa olla kulunut, puu saattaa imeä itseensä helpommin kosteutta, hajuja ja tahroja käytössä. Siksi öljyäminen on hyvä tapa antaa laudalle pitkä käyttöikä.
-Puiset leikkuulautamme ovat käsitelty unikkoöljyllä joka on turvallinen käyttää puutuotteissa jotka ovat kosketuksissa elintarvikkeiden kanssa.
-Säännöllinen öljyäminen pidentää laudan käyttöikää. Öljy suojaa puupintaa kosteuden ja tahrojen imeytymiseltä puuhun.
-Ensimmäinen laudan öljyäminen kannattaa suorittaa suhteellisen pian laudan käyttöönoton jälkeen ja öljyämisen uusimista suosittelemme n. puolen vuoden välein. Lauta kannattaa uudelleen öljytä kun huomaat että pinta alkaa olemaan ”kuivan” oloinen ja vesipisarat imeytyvät helposti puuhun.
-Öljyä lauta aina puhtaana ja kuivana. Levitä öljyä laudan pinnalle ja levitä sitä joko käsin tai liinan/sienen/siveltimen avulla. Anna öljyn imeytyä puuhun useampia minuutteja (jopa 15-30min). Jos öljy ”häviää” eli imeytyy puuhun nopeasti - kannattaa öljyä lisätä. Lopuksi pyyhi ylimääräinen öljy nukkaamattomalla kankaalla laudan pinnasta ja anna laudan kuivahtaa ilmavasti esim. yön yli.

-Jos lauta on ajan saatossa kovin naarmuuntunut ja haluat uusia pinnan, voit hioa pinnan hiomapaperilla. Hionta kannattaa suorittaa puunsyiden suuntaisesti. Muista öljytä pinta hyvin aina hionnan jälkeen.

Vaikka ensi vilkaisulta ohjeet saattaa vaikuttaa monimutkaisilta niin käytännössä se ei sitä kyllä ole. Puisista leikkuu- ja tarjoilulaudoista on yllättävän vaivatonta pitää huolta ja se kyllä kannattaa niin laudoista on iloa sinulle pitkään!


VINKKI! Jos vanha puinen leikkuulautasi on imenyt itseensä sitkeitä tahroja tai se on alkanut haista, voit kokeilla ripotella laudan pinnalle karkeaa merisuolaa ja hieroa sitä sitruunan puolikkaalla. Tällä niksillä olemme itse saaneet poistettua joitakin vaikeita tahroja leikkuulaudasta.

Mikäli sinulla herää kysymyksiä tai kohtaat ongelmia puisen tuotteesi kanssa niin ota rohkeasti meihin yhteyttä. Autamme mielellämme!